Wink Drinks: een inspirerende 'smaakmaker'

IFIKZ organiseert heel oktober een streekexpositie waarin kennis wordt gemaakt inspirerende ‘smaakmakers’ die elk op hun eigen manier de Zaanstreek op de kaart zetten. Hier mogen wij als Wink Drinks aan mee doen! Julian en Maarten, twee van de gezichten van ons bedrijf, zijn hiervoor geïnterviewd. Lees hieronder wat IFIKZ over ons geschreven heeft.

banner-zaandam

Het begin van Wink Drinks

‘Met Wink Drinks gaan we eigen dranken in de markt zetten.’ Het idee voor het eerste drankje ontstond op de markt. De ondernemende Zaankanters Maarten Meijer, Michael Valkenberg en Alain Janssen zagen bij Fred Fruit op de markt in Zaandam veel fruitafval van ananas. Dit werd weggegooid. Bij het proeflokaal van de Tweekoppige Phoenix vroegen ze eigenaar Julian Kruijt of je met afval van ananas een drankje kon maken. Maarten Meijer: ‘Zijn broer Allard en vader Arthur Kruijt zijn erg goed in hun vakgebied, ze kunnen overal een lekker drankje van maken in hun distilleerderij. Inmiddels zijn er vijf mensen betrokken bij onze onderneming.’

Innovatief Zaans product

‘Je moet de goede ingrediënten toevoegen om een lekkere smaak te krijgen. Zo maken we van het afval van ananas, sinaasappel en appel een eigen icetea met de toepasselijke naam Wastea. Het is een soort scheikunde en best ingewikkeld om er handmatig een goed product van te maken. Dit past goed in de Zaanstreek met een historie van veel innovatieve producten. Wanneer je hier een onderneming start, dan vindt de Zaankanter dat heel leuk. Er zijn ook veel bedrijven die graag met je samenwerken. Zoals natuurlijk de distilleerderij, de motor van ons bedrijf. De rietjes van maiszetmeel halen we bij een kleine Zaanse ondernemer. De vormgever Stef, die ook de Zaanse sambal maakt, heeft onze etiketten ontworpen. Daarvoor gebruiken we druivenschillen en de flessen zijn voor 90% gerecycled. En zaken zoals le Cockelon en De Keuken In vinden het erg leuk om een Zaans product in hun assortiment op te nemen.’


Lokaal fruitafval

Julian Kruijt: ‘Het afval van de ananas van Fred Fruit vriezen we in tot de productiedag. Al het vruchtvlees gebruiken we en daar koken we alle smaakstoffen uit. Het overgrote deel van ons product is fruitsuiker. Het is een natuurlijk product, waar je de kwaliteit van smaak wil behouden en je de groene thee en fruit proeft. De sinaasappelschillen komen van persmachines van de supermarkten van Jumbo. De olie die hieruit geperst wordt, verwerken wij. En de appelschillen en klokhuizen komen bijvoorbeeld van een zorgboerderij die onze appeltaarten maken voor het proeflokaal.’


Wennen aan natuurlijke smaak

Maarten Meijer: ‘We laten het aan veel mensen proeven. Kinderen moeten nog wel wennen aan het feit dat er minimaal suikers aan zijn toegevoegd. De natuurlijke thee en fruitsmaak voeren de boventoon. Het is een nieuwe markt waarbij je niet blijft doordrinken vanwege de suikersmaak. We hopen dat mensen dit kunnen waarderen en dat het bij de nieuwe tijd gaat horen. Als iedereen een klein beetje helpt met de wereld, dan komen we er wel. Het verhaal is goed. We hebben nu nog de gunfactor nodig. Via Wink Drinks gaan we meer drankjes ontwikkelen, ook alcoholische. Het is belangrijk dat je oog hebt voor wat er in de maatschappij gebeurt, qua duurzaamheid en gezond leven. Maar je kunt je ogen af en toe ook sluiten om heerlijk te genieten. Vandaar de knipoog in onze naam.’



39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven