top of page

Welke toepassingsgebieden vallen er onder duurzaam?

Het woord 'duurzaam' horen wij de afgelopen jaar veel. Of je het hoort van andere, op het nieuws ziet, of wellicht leest in een krant. Alleen wat valt hier nu precies onder? Duurzame categorieën kunnen worden onderverdeeld in verschillende gebieden, afhankelijk van de context en het toepassingsgebied. Hieronder staan enkele voorbeelden van duurzame categorieën:

  1. Duurzame energie: Dit omvat hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, geothermische energie en waterkracht, die minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en minder CO2-uitstoot veroorzaken.

  2. Consumeren van duurzame voeding en dranken: Dit omvat de productie en distributie van voeding en dranken met behulp van duurzame landbouwpraktijken en verpakkingen, evenals producten die lokaal en seizoensgebonden zijn en minder voedselkilometers afleggen. Een duurzaam voorbeeld hiervan is een innoverende ijsthee als WASTEA.

  3. Circulaire economie: Dit omvat praktijken zoals recycling, hergebruik, repurposing en upcycling om afval te verminderen en de levensduur van materialen en producten te verlengen.

  4. Duurzaam transport: Dit omvat alternatieve vervoerswijzen zoals fietsen, lopen, openbaar vervoer en elektrische of hybride voertuigen, die minder vervuilend zijn en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

  5. Ethisch verantwoorde productie: Dit omvat het gebruik van eerlijke handel, het waarborgen van veilige en eerlijke werkomstandigheden voor werknemers, en het verminderen van de impact op de gemeenschappen waar producten worden geproduceerd. En, al genoeg van het woord 'duurzaam'? Hopelijk niet, want het lijstje gaat nog even door!

  6. Duurzame voeding: Dit omvat biologische, lokaal geproduceerde en seizoensgebonden voedingsmiddelen, vegetarische en veganistische opties, voedselverspilling minimaliseren en vermindering van de CO2-voetafdruk van voedselproductie.

  7. Duurzaam waterbeheer: Dit omvat waterbesparing en -hergebruik, vermindering van watervervuiling en verbetering van de waterkwaliteit.

  8. Duurzame gebouwen: Dit omvat energie-efficiënte gebouwen, gebouwen met groene daken, gebouwen die gebruikmaken van zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen en gebouwen die gebouwd zijn met milieuvriendelijke materialen.

  9. Duurzame kleding en textiel: Dit omvat duurzame kleding die gemaakt is van biologisch katoen, hennep, bamboe of gerecyclede materialen, en kleding die onder eerlijke en duurzame omstandigheden is geproduceerd.

  10. Duurzame consumentengoederen: Dit omvat duurzame producten zoals meubels, elektronica, huishoudelijke apparaten en cosmetica, die gemaakt zijn van duurzame materialen en geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu.


2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page