Hoe wordt duurzame frisdrank gemaakt?
WASTEA is een duurzame frisdrank gemaakt van sinaasappel, ananas of appelschillen. Zo gaan we voedselverspilling tegen maar hoe werkt dat precies? Lees het in deze blogpost.
Als voorbeeld nemen we onze WASTEA Green Tea & Pineapple. Een ijsthee gemaakt van groene thee en ananasschillen. Per flesje verwerken we ongeveer 50 gram ananasschillen. Dus reken maar dat we veel ananasschillen nodig hebben! Ons productieproces doen we niet alleen maar onder leiding van De Bottelaar. Zij kunnen eigenlijk alles produceren en brouwen op kleine / middelgrote schaal. Perfect voor WASTEA dus!
Stap #1 - De ananasschillen verzamelen en invriezen.
De ananasschillen worden wekelijks opgehaald bij Freds fruit op de markt in Zaandam. Dit verzamelen we in een grote vriezer zodat de schillen niet gaan schimmelen.

Stap #2 - De ananasschillen en groene thee maken.
Tijdens onze productie maken we op grote schaal groene thee en laten we de ananasschillen in water trekken. Zo voegt het vruchtvlees wat nog aan de schillen zit een heerlijke smaak toe. Toch zonde om weg te gooien?
"Het doel: een volledig circulaire economie in Nederland in 2050." – Rijksoverheid
Stap #3 - Mengen en de flessen vullen
De groene thee en ananas worden gemengd in één grote ketel. Deze wordt koel gehouden waarna er koolzuur wordt toegevoegd. Dit doen we gedeeltelijk met onze WASTEA Pineapple, deze is namelijk verkrijgbaar met of zonder bubbels! Vanuit deze grote ketel gaat het de afvulmachine in. Hierbij kunnen we 2 flesjes per keer afvullen zoals is te zien in onderstaande filmpje.
Hier is Maarten bezig met het afvullen van onze WASTEA Pineapple. De kunst is om twee nieuwe flessen te pakken wanneer de twee andere flessen worden afgevuld. Nadat de twee flessen zijn afgevuld worden deze links van de machine geplaatst om de dop erop te drukken. Terwijl deze hier worden gezet moeten er twee nieuwe flessen in de afvulmachine worden gezet. Dit klusje herhalen we ongeveer 2000 keer per dag.

Nadat de WASTEA is gevuld met ons geheime recept gaat er een dop op de fles. De dop wordt vastgehouden door een magneet waarna deze met hoge druk op de fles wordt gedrukt. Hierna gaan de flessen in een grote bak waar ongeveer 400 flessen worden verzameld.
De flessen vullen en voorzien van dop is de meest intensieve en langdurige taak van het productieproces. Het motto tijdens het afvullen is dan ook:
Zolang de machine blijft doorgaan gaat alles goed! - Allard Kruijt
Stap #4 - Pasteuriseren van WASTEA
Dit is de meest belangrijke stap voor WASTEA. Dit maakt ons product namelijk voedselveilig en levert ons een houdbaarheid op van 1 jaar zonder extra E-nummers toe te voegen!
Pasteuriseren: is een proces waarbij water en voedsel een korte tijd verhit worden om schadelijke microben te doden.
De WASTEA wordt in een grote bak van ongeveer 400 stuks langzaam verhit tot 80 graden! Zo kan het zijn dat de dop niet goed is vastgezet bij stap 3, hierna ontploft de fles letterlijk in de bak. Zonde maar wel handig want zo weten we zeker dat de dop goed zit! Als de bak volledig is verhit gaat deze piepen, zet het geluid dus niet te hard bij onderstaande filmpje ;)
Stap #5 - Etiket erop, doos eromheen en uitrijden maar!
Na het pasteuriseren moeten de flessen eerst rustig afkoelen. Hierna worden ze gebracht naar de etiketteer machine waar ze stuk voor stuk worden voorzien van een etiket. Daarna worden ze in dozen van 24 stuks gestopt, doos wordt dicht getapet en voorzien van een EAN-nummer. Opstapelen en op naar de horeca zaken in Groot-Amsterdam!
Interesse in de nieuwe duurzame frisdrank?
WASTEA is voor consumenten in onze shop verkrijgbaar.
Geïnteresseerd om WASTEA te schenken bij jouw bedrijf? Vraag hier een sample aan.
Vragen of opmerkingen? Laat vooral een reactie achter of mail ons: info@winkdrinks.nl